Vihar


Nagyot szakadt az ég az éjszaka. A tűzijáték kelthette fel a figyelmét, az ősi kínai szórakozás apró füstfellegei, ha már most épp senki nem használta saját maga ellen. Bárányfelhők maradtak az égen, csillagszóró- és petárdafüst. Mindez a mélykék eget enyhe narancssárga pírral festette meg, mint amikor az alkotó kiöblíti az ecsetét a színes-áttetsző vízben, csak most a sötét árnyalatba vegyült bele a világos, és képes volt átfesteni egy kicsit.

Az időjárás rapszodikus volt, ahogy az minden középföldi országban lenni szokott. Hamvas, édes-szokatlan déli illat az észak közepén, csendben váró meleg és füllentő éjjeli madarak, hosszú séta az éj eme szakában. Hazug „körötte csend, amerre ment”. Apró morajok mindenütt.

Sakkfigurák ültek az úton hazafelé. Zene szólt az ablakok alatt, de sajnos nem az a fajta, aminek sem az eredetét, sem a származását nem lehet megállapítani, mint ahogy azt sem, honnan ismerős; ennél kicsit kevesebb volt. A varázslatos patkányfogó még nem jött bele a dolgába, a családos szülők nyugodtan alhatnak…

A sakkfigurák unták a színeiket, évek óta ezzel voltak elfoglalva. A ló álmában nyerített egy picit, keskeny gallér volt mindőjük nyakán. Az égen a kis bárányok lassan sötétbe olvadtak, apró gombszemük félelembe merült a csillaglesők számára, nem sokkal ez után megjelentek az első ezüst-lila erek az ég testén, felvillantak, majd kialudtak. A polaroid-lovak bohócsipkás lovasai integettek az esőcseppeknek, nem tudván honnan jönnek és merre tartanak, de jó utat kívántak nekik - közvetlenül sajnálatos becsapódásuk előtt.

Siratta már valaki az esőcseppeket?

A vihar lassan alábbhagy, már nem kopog az eső a bádogtetőkön, a kis lovak is alszanak a vakufényben, feketék és fehérek egyként. Messziről fáklyák és dobszó, éjnek van ma évadja. Az ünneplők népes serege lassan visszatáncol a szekrénybe, a figurákat elpakolják, a bárányok betakaróznak a viharfelhők lassan eloszló, gyapjas szegélyébe. Álomidő van lassan.

1 megjegyzés:

lightpost írta...

lábjegyzet.

vihar készült, valahol távolabb mennydörgött, valami tavaszi fesztivál után járhatott az idő hazafelé, tűzijáték füstpamacsai és emléke azzal a fényszennyezéssel megfestve, amit a lakótelepek sárga nátriumlámpái koszolnak az égre.

mediterrán meleg és vihart ígérő szél, nyáresti mulcsillat, amit annyira szeretek minden forró napsütéses nyaraláson, néha itthon is megérezni, furcsa módon most éjszaka. madarak, akik a napkeltét már hajnali kettő-félhárom körül elkezdik ünnepelni, bár itt talán a korán kelő éjjeli madarak kezdtek rá, így a csend se volt akkora, mint amekkorát várni lehetett, a város esti zaja.

zene, valószínűleg dudorásztam, sajnos felismerhető volt, bár ne lett volna, lenne inkább varázslatos, ismeretlenül is egyből ismerős dallam, lennék én Toul Syes, a patkányfogó bárd...

sakkfigurák még nagypapámtól, régi galléros fafigurák a szekrényben, honnan jöttek ezek most elő, feketék és világosbarnák, a másik sereg ugyanez pepitában, a ló volt a kedvenc figurám mindig, jófej ugrálós lény, hátukon tán bohócokkal, polaroid-fotón, mogyorós harlekin-csokit majszolva, közben villámok is cikáznak, a gyors eső is eleredt, igyekezni kéne haza.

gyors eső volt, hamar vége. szegény. messziről még felrémlik a fesztivál emléke, talán borsodi fonó lehetett a várban, aztán lassan ideje aludni. viszlát.