Item


Arany izzással vetemedett a domboldal. Néhány fa állt vagy csavarodott a mezőn, de félteni őket nem kell – épp így voltak egészségesek. Cédrusok, vagy talán olajfák, göcsörtösen és természetes nyugalommal álltak egymás közel s távolában. Kósza fűcsomók gondolkoztak a sztyeppék végtelenjein, de mindig rá kellett döbbenniük, hogy csak ők vannak messze a sivatagtól és a hajóktól. Sokan a fák árnyékában éltek, volt aki inkább a napsütötte oldalt kedvelte, mások pedig a friss kenyér illatát. Ez volt közös bennük: a búzamezők szerelme. Nem a veteményesek, nem a sudár (vagy talán kicsit sem az) fák, a búzamezők. A távoli, csak hallomásból ismert kávéföldek, ahol esténként a tűző napon fáradsággal leszedett kávészemeket mindig más pörkölhette meg – egy évben két szép napjuk volt mindössze.

A folyosón ott állt két gép. Soha nem gondolták, miért szeretik őket annyira, soha nem gondoltak semmit. Egyikük az apró babszemeket rejtette el a világ elől, és mindössze a pénzcsörgés utáni néhány másodpercben gondolt bárki is a szegény szalmakalapos fiatalemberre, aki két kezét összetéve dolgozott minden műanyag csésze teljes életéért. Fiatalok szerették a fakéregszín gépet, pedig nekik nem lett volna szabad. De mégis megkapták, és mégis szerették. Joguk volt hozzá, és ennek éltek. A mellette növekvő búzakalász majd’ senkit sem érdekelt.

A másik az éjszakákat várta csak. Ilyenkor vallhatott szerelmet bűntettlenül a kis barnának, aki ilyenkor figyelt oda rá néha csak. Néha azonban emberek vették körül belül az épületet, és hadonászni kezdtek, és hangoskodtak, és nyugtalanok. Vidámak voltak, szerették a füstöt, a fényeket és a lábdobot. Csak néhány fiatal gondolkodó tűnt elő néha a többiek elől, keresték a magas lépcsőket – nem keresték a padlást, pedig! – és keresték a másikat. A másik az éjszakákat várta csak, ilyenkor csak nagyon ritkán akadt dolga, és ez jó érzéssel töltötte el, hogy néha azért értékelik állandó (ébren)létét. És majd’ csak ilyenkor került elő a messzi földek vadhajtása, egy félig más, legalább’ legálisabb növény, szintén kedvelt és ébresztő; és amitől egyediek lettek ezek az alkalmak, azok a Nap Országából való levelek illatát hozó gyümölcsök voltak… Pár másodpercig tartott csak, amíg megjelentek és eltűntek, de a gondolkodóknak a csodát jelentették. Ilyenkor voltak ők azok, akik, nem táncoltak a többiekkel, a zenének csak foszlányait hallgatták, de úgy érezték, Ők az igazán felnőttek, persze ennek korántsem tudatában, de ők váltják majd meg egyszer a világot, csak előbb magukat váltsák végre meg… Ők voltak azok, akik nem ugyanazt palackot itták, mint a többiek, ők voltak akik Éltek, akik Gondolkodtak, a hideg éjszakában az ablak alatt elszáguldó autók neszét és illatosítójának leheletét megérezve az Életre gondoltak… Ők számolták a szavakat egy délután egy teremben, ők találták meg az örök igazságokat, ők találták meg az emberek okát, ők magyarázták meg a világnak a világot, ők hallgatták meg újra és újra, mi is az a Szenny, ők, a Nem Létező Isten prófétája, a Robop Atkányok gazdája, a Soha Nem Cenzúrázott vadrepper és aki Nem Alszik.

Ma messze vannak a géptől. Nem csak ők, kicsit többen, de mind más-más irányokban, talán mégis emlékeznek majd rá… (A harmadik pöttyös volt, de ő igazából senkit sem érdekelt. Pedig részben egy zongora és egy biliárdasztal is a társasága voltak, talán mégis jelentettek valamit valakinek.)

Néha hiányzik a világból, amit takarításkor az emberek kidobnak. Néha csak véletlenül maradnak meg olyan nevek, mint Folti a Rém, olyan képek, mint a fákat kicsavaró lágy szellő, az indián nevet viselő madár, minden ami spontán, a valamikori friss kenyér, a halkan említett halálkanyar, a véletlen fisziszdúr és eász, a nyomozás, az eperdzsem, a kétfunkciós tejtartó, a Harangozó, a boldog óra, a fehér egér, a zuhanó palack, az ablakok és az ajtók, a bárányhimlős vendégségek, a kizárólag jól záródó légifolyosóban játszható sportok, a malac, a Trabant Bigfoot WRC, a majdnem füstbe ment biciklizés, a füstbe ment tea, a használhatatlan hajlékonylemez, a cseresznye a fán, a füstbomba és a műpókháló, a jászberényi híres szőlőtelep, a szőnyegre szomjazó málnaszörp, az óriáscsiga, a savas nyálú nyúl, a vérengző dió, a lassan játszó walkman, a bagolyköpet, a Csíbor- és a Gombasztikus Pelebogár, a szokásos (és nehéz) folyosón elindulás, a Himnusz, Samu, a Dácsiák, a nagyra lopott román Nap, a taplógomba és a szendvics, néhány akkord, a Zápa, néhány tábortűz, az egértervek és még sokan mások…

És ezek a történetek talán majd olyan fiókokban érnek véget, amelyekről a dombon ülő fűcsomó (legyek) sosem hallottak.

3 megjegyzés:

lightpost írta...

lábjegyzet.

volt egy gyönyörű fás napsütötte háttérképem, akkoriban még rendesen gyűjteni kellett őket, cédé-mellékletekről vagy valakitől, akinek volt internete, és konkrét szabadidős program volt, hogy válogattam a háttérképeimet, hogy most éppen melyikhez van hangulatom, azóta már én whiskyt, mások bort választanak hangulathoz, nekem képek voltak mappákban meg cédéken meg pendrive-okon. szóval füves, sztyeppés, fás háttérkép, napfény, fűcsomók és búzamezőszínű táj, néhol kávészínű, azzal a romantikus gondolattal, hogy szegény kávészedő munkások életében a legnagyobb öröm az volt, amikor ők pörkölhették a leszedett kávét.

a herman folyosóin több automata is volt, kávé és üdítő vegyesen, néha külön, néha párban, szépen kettesben. azt mondjuk nem tudom, hogy tizenéves diákok mennyire ihattak még igazi kávét, egyáltalán igazi kávé volt-e benne, mindenesetre mi azt hittük, hogy az, és akként is ittuk, ha fair trade placebó volt, ha nem. a két gép félreesett a ritka esti herman klubok zajától, és amikor sok volt lent az ember, néha inkább felmentünk a kellemes gépzümmögős éjszakai csendbe az emeletre (a padlásra sosem mentünk fel ilyenkor, valószínűleg zárva is volt, pedig ott lehettek ám csak az igazi kincsek, az A-épület tetőterében), egy jó kóláért, pontosabban kóla helyett cherry coke-ért, azért a pár másodpercnyi cseresznyevirágos extra ízért, mert ahogy mondják, "ha traubit iszol, ugyanazt a cukrozott löttyöt csurgatod a beleidbe, mint a többiek, de azáltal, hogy ők kóláznak, te pedig traubizol, különbözöl a többiektől", és mi mind egyéniségek voltunk (legalábbis páran biztosan), és ezzel úgy éreztük, tudunk valamit, amit mások nem, mi jobban gondolunk, többet élünk, felnőttebbek vagyunk még ha ez tévedés is. hogy valaha tán meg kell váltanunk a világot, meg kell írnunk amit gondolunk, de csak miután magunkat megfejtettük, miután megjegyeztük a minket definiáló apróságainkat, miután leírtunk minden számot ezerig, szótagokat fejtegettünk, hogy mennyi fér egy-egy sorba, hogy mi az örök igazság (nem derült ki, közbeszólt a természet), hogy mi értelme van az emberi fajnak, miután meghallgattuk a KoRn aktuális kazettáját, mi mind, a Lui, a Fegyi, a Tsabi meg én, meg még néhányan.

(volt egyébként egy egy túrórudi-automata is valahol, ezek szerint egy zongora és egy biliárdasztal szomszédságában, ami meglep, mert pianínó volt ugyan a diáktársalgóban meg az énekszertárban meg talán a díszteremben is? de biliárd nemigen rémlik sehol, max hermanhéten hozhattak be ilyesmit, vagy valami más játék lehetett, nem is tudom már.)

folyt. köv.

lightpost írta...

lábjegyzet, folyt.

nagyon messze kerültünk azóta a hermantól, ki erre, ki arra, előbb egyetemre, azóta meg már még távolabb, és fogalmam sincs, másoknak is ennyit jelentettek-e ezek a közös magányban eltöltött délutánok, mint nekem, legfeljebb csak remélni tudom. szeretem ezeket az emlékeket, és mindig, mikor megtudom, hogy valami ezek közül megsemmisült (mint Lui asztalfiókjából takarítás közben a versei), úgy érzem, hogy ezzel végleg eltűnik valami a világból, mert ha már csak az én emlékezetemen múlik valaminek a létezése, hát akkor nagy bajban vagyunk. volt mindenesetre Luinak egy macskája, Folti, a rém; volt Fegyi egy versében lágy szellő, mely fújdogál, fákat csavar ki, tetőket tép le; volt Tsabinak egy tatonka! felkiáltása, mint valami indián papagáj; Lui megalkotta a spontaneitást ("nincs olyan, hogy >>csak úgy, spontán<<, csak olyan van, hogy >>csak spontán<<"), és megállapította a száraz kenyeret látva azt is, hogy minden kenyér volt valamikor friss; volt egy durva kanyar szentlélekről lefelé, amit biciklivel hatvannal nem lehet bevenni, mint kiderült, nemhiába említette Tsabi, hogy készüljünk rá, csak ezek szerint nem elég hangosan; Fegyivel próbáltunk lefogni mindenféle akkordokat és hangokat, köztük a fisziszt és az eászt is ugye; nyomoztunk a másik feltételezett barátnőinek ügyében (ti. hogy léteznek-e és tényleg barátnők-e); az underdog project nyári slágerét átferdítettük eperdzsemmé, bár felvéve sosem lett; volt egy félliteres és literes tejes- és kakaószsacskóhoz egyaránt használható tartó Zsóryban; volt egy legyőzhetetlen harangozó njk egy mágus-kalandban; volt egy happy hour az utolsó, spanyol osztálykirándulásunkon, ahol haza?felé találtunk egy egeret, amire bár másnap nagyjából emlékeztem, de a biztonság kedvéért nem ártott megjegyeznem, hogy "de furát álmodtam valami egérrel"; egyszer Czegi kidobott a rajzterem ablakából egy félliteres palackot, ami majdnem fejentalált valakit; az A3 terem egyik ablakát tán véletlenül sikerült valakinek kiemelnie, vagy az ajtót vettük le? vagy ez csak a "nyisd ki az ablakot, ott megyek ki" áginéni-mondás emléke? amikor bárányhimlős lettem, a srácok feszt átjártak suli után, hogy áthozzák a házit, de valójában szétszámítógépeztük magunkat kiválóan; feltaláltuk a basebyt (a baseball, a rögbi és a pingpong keverékét -- mint kiderült, nem nagyon különbözően egy utóbb hallott cserkészsporttól) a villamossín fölötti folyosón a tesicsarnok felé; volt egy malac nevű turbo pascal program, ami ha beírtad hogy malac, sípolni kezdett a pc speakerrel, és sosem hagyta abba; a trabant wrc-t Fegyi írta szintén pascalban, de hogy grafikus trabantos autóverseny akart-e lenni, vagy asciiart, arra már nem mernék megesküdni, ahogy arra sem, hogy meddig készült el végül; egyszer elhívtak párunkat három lányok biciklizni, hogy menjünk el egy bozótosba, és mutatnak valamit, és bármit is gondoltunk, hogy mi fog történni, végülis cigizni hívtak minket, mint kiderült, amit mi hősiesen és csalódottan elutasítottunk; egyszer sok ésszel visszatettem a tűzhelyre a cukros teát melegedni, amíg Tsabival alient játszottunk a gépen, és valamivel később egy lángszórós jelenetnél meg is jegyeztük, hogy milyen élethű ez a füst; általánosban a számtechtanár bemutatta a hajlékonylemez hajlékonyságát, ami után már nem is működött tovább; Ákyéknál cseresznyét szedtünk a fáról nyáron, halloweent is ott láttam először, füstbombával és társaival; jászberényről az egressy kórussal énekeltünk, akikkel később egy erdélyi/romániai kirándulás során meg is állapítottuk, hogy egyrészt valamiért minden kocsi dácsia (egy renault-t kivéve, de arról is kiderült végül, hogy dácsia), másrészt hogy nagyobb a Nap, mint nálunk, biztos mert loptak maguknak hozzá;

folyt. köv.

lightpost írta...

lábjegyzet, folyt. folyt.

egy üveg málnaszörpöt Luinak sikerült felrúgnia tán Tsabiék szőnyegén, de lehet hogy Fegyiékén, tőlünk a frissen festett fal hátizsákkal összekaristolása miatt volt kitiltva; Tsabinak volt egy időben afrikai uborkanövő óriáscsigája, tényleg hatalmas volt; Szabinak volt egy zöld színű kézműves habnyula, amit savascsulának nevezett el; a vérengző dió egy máguskalandban bukkanhatott fel, bár szerintem a karakterek épp be voltak szívva; osztálykirándulás közben az erdőben fixen walkmant kellett hallgatni, akár ketten félfüllel, akár egyedül, miközben magányosan gyalogoltunk a lányok mögött, és ha már merült az elem, egyre lassabban szóltak ugyanazok a kazetták; nyári táborban boncoltunk egyszer bagolyköpet, bár kissé minek, eleve mire számítottunk, ki néz ilyet; volt csíborbogár és gombasztikus pelebogár, szintén osztálykirándulásokon lámpaoltás után fejlődnek ki az ilyen furcsa világítós és motoszkálós lények; Patak kérdezte meg egyszer részegen osztálykiránduláson kassán egy folyosón, amikor megkérték hogy induljon el, hogy "hogy?!", és azt a választ kapta, hogy "ahogy szoktak", de végül mégsem sikerült abszolválnia (majd' felborult, amikor visszafordult megkérdezni, hogy jó volt-e); a Himnuszt végigállni röhögés nélkül sosem egyszerű, pláne ha eszedbe jut figyelni a cintányérost, akinek kétszer van dolga az egész szám alatt, de akkor baromi feltűnő, szóval mennyire ciki lehet már hibáznia; Samu volt a bemutatócsontváz a bioszterem hátuljában; a taplógomba és a szendvics Fegyi szekrényében élt éveken át, érettségi évében lettek csak kiakolbólítva, előbbi kicsit elüszkösödött, utóbbi osztódással szaporodott; néhány akkordot órák után írtunk már a C1 teremben vagy az udvaron vagy a lépcsőfordulóban, aztán Fegyi írt is róluk és new yorkról egy bluest; a der Zápa talán földrajzórán került fel a táblára, vagy törin, vagy bioszon, vagy már eleve ott volt, csak így sikerült, és a rajz meg a névelő került mellé; tábortűz volt pár pár tábor és kirándulás során, egyszer még benzinnel is meg lett lobbantva tán; az egértervek meg még általánosban készültek Matyival, tom egyszeri ördögi masinája alapján, amivel jerryt próbálta elkapni fondorlatosan és persze sikertelenül.

na ezeket a történeteket például igazán kár lenne elfelejteni, és csak remélni merem, hogy nem csak rajtam múlik.